Nieuwe techniek totale lichaamsbestraling verbetert behandeling voor volwassen hematologiepatiënten
Maastro heeft als een van de eerste radiotherapiecentra in Nederland volwassen patiënten met bloed- en lymfeklierkanker behandeld met een nieuwe techniek voor totale lichaamsbestraling (TBI). Deze innovatieve methode maakt de bestraling nauwkeuriger en verlaagt het risico op bijwerkingen. Tevens wordt de behandeling geschikt voor een bredere groep patiënten, onder wie jongvolwassenen die een stamceltransplantatie ondergaan.
Nieuwsitem bij RTV Maastricht, 08 april 2025
Wat is totale lichaamsbestraling (TBI)?
TBI is een behandeling die vaak wordt gegeven aan patiënten met leukemie of lymfeklierkanker. De bestraling vindt plaats vlak voor een stamceltransplantatie, meestal in combinatie met chemotherapie. Het doel is om het afweersysteem te verzwakken, zodat het lichaam de donorcellen beter accepteert, en om kankercellen in het hele lichaam te vernietigen.
Wat maakt deze nieuwe techniek bijzonder?
De nieuwe methode verdeelt de bestraling in twaalf kleinere delen ('plakken'), waardoor de patiënt stapsgewijs wordt bestraald. Ook wordt de dosis gelijkmatiger over het lichaam verspreid. Hierdoor worden gezonde organen, zoals longen, nieren en ooglenzen, beter beschermd, wat de kans op bijwerkingen op de lange termijn verkleint. De techniek werd in Nederland eerder toegepast op kinderen in het Prinses Máxima Medisch Centrum, te Utrecht.
“Deze nieuwe techniek voor volwassenen is een grote stap vooruit,” zegt Bastiaan Ta, radiotherapeut-oncoloog bij Maastro. “We kunnen de bestraling nauwkeuriger toedienen en tegelijkertijd gezonde organen beter beschermen. Dit leidt tot betere resultaten voor onze patiënten.” Hoewel de voorbereiding en bestraling iets langer duren, is de behandeling veiliger en effectiever.
Waarom is dit belangrijk voor patiënten?
Jaarlijks behandelt Maastro ongeveer 40 patiënten met deze nieuwe techniek. De verwachting is dat deze methode in de toekomst beschikbaar komt voor meer patiëntgroepen, vooral volwassenen tot 50 jaar die een intensieve behandeling nodig hebben.
“Ik ben ontzettend blij met deze vooruitgang,” benadrukt Gwendolyn van Gorkom, hematoloog en hoofd stamcelprogramma van Maastricht UMC+. “Het is een enorme verbetering voor de zorg die wij aan onze patiënten kunnen bieden. Vooral voor jongvolwassenen betekent dit een veiliger en effectiever behandeltraject.”
Hoe verloopt de bestraling?
De behandeling bestaat uit één tot zes bestralingen, afhankelijk van de situatie van de patiënt. Dit gebeurt meestal tweemaal per dag, met een sessie van 60 tot 90 minuten. Eerst wordt de bovenste helft van het lichaam bestraald. De patiënt heeft een masker op en ligt in een vacuümmatras die op maat gemaakt is. Daarna wordt de tafel waarop de patiënt ligt gedraaid om de onderste helft te bestralen. De behandeling vindt uitsluitend plaats bij Maastro in Maastricht.
“Met de geavanceerde beeldvorming en moderne bestralingstechnieken kunnen we nu nog preciezer bepalen in welke delen van het lichaam de straling moet komen,” legt Lars Murrer, klinisch fysicus bij Maastro, uit.
Met deze nieuwe techniek zet Maastro een belangrijke stap in het verbeteren van de behandeling voor patiënten met bloed- en lymfeklierkanker.